23948sdkhjf

Kläm och känn-faktorn minskar

Svenskarnas förtroende för den digitala mathandelns förmåga att leverera hög kvalitet är högt. Det visar en rapport från Svensk Digital Handel och HUI.


I rapporten Digital mathandel 2017 förutspås att livsmedelsförsäljningen på nätet kommer att fortsätta att växa starkt under 2017.

Rapporten beskriver konsumenternas beteenden, attityder och åsikter samt marknadens storlek och utveckling.

Den visar bland annat att andelen som vill se och känna på sin mat före köp har  halverats och att utvecklingen drivs starkt av bekvämlighet och tidsbesparing.

Kunder tänker nytt
Rapporten pekar på en värderingsförskjutning som skett hos den digitala mathandelns kunder. Tidigare upplevde konsumenterna att den största nackdelen med att handla mat på nätet var att man inte kan se sin mat innan inköp. Denna fråga har intensivt bemötts av nätaktörerna genom att de vinnlägger sig om att alltid leverera varor av hög kvalitet. Arbetet har gett resultat.

- 2012 upplevde två av tre konsumenter att det var en nackdel att inte kunna se maten innan köp. Nu är motsvarande siffra en av tre. Dessutom instämmer 68 procent av konsumenterna i att de är nöjda med kvaliteten på färskvaror som frukt och grönt när de handlar på internet, säger Jonas Ogvall, vd på Svensk Digital Handel i ett pressmeddelande..

Sparar tid

Livsmedelsförsäljningen på nätet fortsätter att drivas av att konsumenterna anser att det är bekvämt och att man sparar tid. Drivkrafternas prioriteringsordning skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Att man vinner tid är samtliga åldersgrupper överens om.

Det syns dock en klar trend, ju yngre konsumenterna är desto viktigare är det med tidsbesparing. Det omvända mönstret är tydligt avseende att få varorna hemlevererade och slippa bära matkassar, vilket uppskattas mer av äldre konsumenter.

- Tidsvinst upplevs som en mycket större fördel i storstäderna än i småstäder och på landsbygden, sannolikt eftersom man på landsbygden har sämre tillgång till hemleveranser, avslutar Jonas Ogvall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064