23948sdkhjf

DNA-dusch stoppar rånare

Ny säkerhetsteknik och bättre polisiära metoder kan förhindra stölder och försvåra häleribrott. Det säger Monica Hallin, vd för Vindico group som missionerar för Märk-DNA.

Utvecklingen går mot en mer våldsam och oblyg kriminaitet.

I takt med att kontanter blivit mer sällsynta och svåråtkomliga har butiksrånare övergått till att tillgripa varor direkt. Hockeytrunksrånen, där en eller flera ofta storvuxna och hotfulla gärningspersoner går rakt in i butiken och snabbt fyller väskorna med dyrbara och lättsålda varor har blivit vanliga.
– Det är oerhört skämmande och kränkande för butiksanställda och kunder. De går snabbt, ingen hinner eller kan ingripa. Ett ingripande kan dessutom vara  kan vara direkt livsfarligt, säger Monica Hallin, vd för säkerhetsföretaget Vindico Group AB.
Svensk Handel har under många år utbildat handlare och butikspersonal i hur de ska skydda kontanter och varor, och under flera år förbättrades rånstatistiken, men det positiva trenden bröts för ett par år sedan.

Märk-DNA skyddar
Att förhindra varustölder kräver nya metoder.
Monica Hallin är en varm förespråkare för en ökad användning av märk-DNA. Det är en metod som använts i Storbritannien i ett decennium, men som först nu börjat göra insteg på svensk mark.
– Nyfikenheten ökar för varje månad, säger Monica Hallin som beskriver sig själv som en missionär för märk-DNA.
Hon talar utifrån lång erfarenhet – hon har arbetat i 30 år med säkerhetsfrågor inom bank och handel – och ser det nödvändiga i att möta brottslingarnas förändrade tillvägagångssätt.

Mikropunkter
– Det finns olika typer av märk-DNA som används på olika sätt, säger hon.
Produkten kan innehålla rent DNA, eller en kombination av DNA och mikropunkter, mikroskopiskt små punkter som innehåller information om  vem som äger varan.
Det finns DNA som man kan märka exempelvis verktyg och värdesaker i hemmet med. Ägaren till sakerna registrerar dem, och ägarbyten anmäls till registret. Påträffas stöldgods går det lätt för polisen att hitta ägaren genom att titta på mikropunkterna i stark förstoring.
I utsatta miljöer – exempelvis butiker – kan man installera märk-DNA-duschar som kan utlösas med en larmknapp.

Dusch binder till brott
När en rånare kommer in och tillgriper varor kan den butiksanställde utlösa duschen som träffar rånaren på väg ut. Därefter larmar man polis. Duschen är mycket diskret – som ett knappt märkbart moln av vattenånga, och det syns inte heller förrän man lyser på det med en UV-ficklampa.
– Utredningsläget blir betydligt bättre – med en kombination av övervakningsbilder, signalement och DNA-spår blir det lättare att gripa gärningspersonen, säger hon.
Det sitter nämligen i. Länge. 4-6 veckor räknar man med att det sitter i hud, hår, kläder, skor och på de stulna varorna.
– Hittar polisen gärningspersonen är situationen omöjlig att snacka sig ur. Varje gång en DNA-dusch löser ut registreras det, och flaskan byts till en med nytt unikt DNA. Personen är bunden till både tiden, platsen och gärningen.
Dessutom ”smittar” märk-DNA, när stöldgodset hanteras, så att det går att se vid vilket tillfälle varorna stals.

Knäcker hälarna
− En viktig funktion är att försvåra häleri, framhåller hon.
Stöldligorna har nätverk där de snabbt får avsättning för stöldgods. Det är väl känt att mycket går till butiker och restauranger. Förhoppningen är att knäcka häleri-ruljansen.
Men Monica Hallin är inte helt glad över polisens inställning:
– Här finns en enkel metod som skulle förenkla arbetet betydligt. Polisen har UV-ficklampor, men de är inte med i bilarna. Varken tull eller polis har utvecklat rutiner för att ta vara på DNA-spår.
Hon framhåller det är hårt utsatta butiker som har störst nytta av metoden, och att det är viktigt att det är tydligt skyltat att butiken skyddas av märk-DNA.
– I Storbritannien har man fått ner antalet rån och stölder kraftigt i butiker som har märk-DNA och tydliga skyltar. Det ökar tryggheten för både anställda och kunder, säger hon.
 

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068