23948sdkhjf

Postnord ökar säkerheten med ny metod

Postens distributionsfordon har utrustats med märk-DNA. Den som gör inbrott duschas med märkdna-spray. Det blir lätt att koppla tjuven till brottet.

Märk-DNA är en modern, osynlig stöldskyddsmärkning som finns i flera varianter. En av dem är spray. Det är den som företaget Smartwater installerar i Postnords distributionsfordon. Sprayen utlöses när någon gör inbrott i fordonet och gärningsmannen blir helt enkelt duschad. Sprayen träffar också godset.

 — Att en tjuv märks med ett för fordonet unikt DNA ger polisen stora utredningstekniska fördelar. Plötsligt kan man knyta en tjuv till ett inbrott som skett en vecka tidigare utan att tidigare ha sett någon koppling mellan tjuv och brottsplats, säger Alexis Larsson, chef Säkerhet och Reklamationer på Postnord.

 När gärningsmannen och godset har träffats av DNA-sprayen så kan de spåras av hundar och sprayen är synlig med UV-ljus. Sprayen sitter i under flera veckor och är svår att bli av med.

 Förhoppningen är att märkDNA ska verka avskräckande och förhindra inbrott i fordonen.

 — PostNords strävan när det gäller säkerhetsarbetet är att vara proaktiva och ligga i framkant. Brottslingarna utvecklar sina metoder och vi måste ligga före dem. Det handlar trots allt om att skydda våra kunders tillgångar. Inom säkerhetsarbetet är inte vår ambition att följa utvecklingen, vi leder den, säger Alexis Larsson.

 Postnord vidtar också en rad andra åtgärder för att skydda kundernas gods:

Chaufförer hanterar inte kontanter.

Chaufförer är utrustade med personlarm.

Extra kraftiga lås, som låses automatiskt, har installerats i fordon.

Alla mobiltelefoner, surfplattor och modem med IMEI-nummer som stjäls spärras och blir helt värdelösa om de kommer bort. Åtgärden är ett resultat av ett samarbete med samtliga mobiloperatörer.

Lastbärare, trailers och växelskåp är utrustade med gps-utrustning som larmar vid otillåten dörröppning och följer upp bilarnas rutter och transportvägar

All personal genomgår en grundläggande säkerhetsutbildning vid anställning, chaufförer får dessutom en utökad säkerhetsutbildning.

 

 

 

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093