23948sdkhjf

Kraftigt minskat brevvolym för Postnord

Postnords brevvolym minskade med sju procent i Sverige under årets första kvartal. Den kraftiga ökningen inom e-handel väger till viss del upp.

Vd Håkan Ericsson skriver i kvartalsrapporten att insatserna för att förbättra leveranskvaliteten har gett ”mycket goda resultat”. I Sverige har ”kvaliteten förbättrats starkt månad för månad”. I mars var kvaliteten för övernattbefordrade brev i Sverige 93,9 procent och inom tre dagar 99,8 procent. I Danmark var kvaliteten för standardtjänsten ’Brevet’, som ska levereras inom fem dagar, 96,5 procent.

Postnords jämförbara nettoomsättning minskade med 4 procent under första kvartalet och uppgick till 9 348 miljoner svenska kronor.

Kraftig tillväxt inom e-handel

Minskningen förklaras av fortsatt stor nedgång i koncernens brevvolym med totalt 8 procent, varav 7 i Sverige och 17 procent i Danmark. Kalenderjusterat är volymnedgången i Sverige 10 procent och 22 procent i Danmark.

Till viss del kompenseras detta av den fortsatt kraftiga tillväxten inom e-handeln med en volymökning för koncernen under kvartalet avseende paketen, från företag till privatpersoner, med 10 procent.

Cirka 85 procent av koncernens resultat kommer från affärsområde Ecommerce and logistics.

Ny modell för Danmark

Bolaget tar fram en ny produktionsmodell i Danmark, fortsätter reducera koncernens admnistrativa kostnader med över en miljard kronor och förbereder för att snabbt kunna implementera en nya svensk postregleringen när den träder i kraft.

Dend anska modellen handlar om att samutnyttjande av infrastruktur och transportnätverk för logistikverksamheten och brevverksamheten. Genom att bygga på logistiknätverket vill ledningen bygga en effektiv distribution för både växande logistikverksamhet och de allt färre breven.

Omställningen kommer beröra cirka 3 500- 4 000 medarbetare under två till tre år och medföra kostnader på cirka tre miljarder kronor, främst för kostnader för avveckling av medarbetare med så kallat särskilda villkor, bedömer ledningen.

PPOSTNORDS FÖRSTA KVARTAL, januari-mars 2017

miljoner kronor

  • Nettoomsättning 9 348 (9 638)

  • Rörelseresultat 94 (300)

  • Justerat rörelseresultat 191 (300)

  • Jämförelsestörande poster netto -97 (-)

  • Periodens resultat 16 (219)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453