23948sdkhjf

Nu ska leksakerna bli säkrare

Gränsvärdena för hur mycket bly som får finnas i leksaker sänks inom EU. De skärpta reglerna börjar gälla den 28 oktober 2018.

– De nya gränsvärdena för bly i leksaker innebär ett ökat skydd för barns hälsa i hela EU. Genom att minska mängden bly som barn utsätts för minskar vi bland annat risken för att barn får inlärningssvårigheter, säger Anna Nylander, utredare på Kemikalieinspektionen.

Syftet med de skärpta reglerna är att skydda barn mot att exponeras för bly, som är ett mycket giftigt ämne. Bly kan skada nervsystemet och påverka förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga för påverkan.

Sänkta gränsvärden

I EU:s leksaksdirektiv finns tre gränsvärden för hur mycket bly som får finnas i olika typer av leksaksmaterial. Europeiska rådets beslut innebär att gränsvärdet för bly i torrt leksaksmaterial ska sänkas från dagens 13,5 milligram per kilo till 2 milligram per kilo. I vätskor sänks gränsvärdet från 3,4 till 0,5 milligram per kilo och i avskavt leksaksmaterial från 160 till 23 milligram per kilo.

Övergångsperiod

Sverige har stöttat förslaget om att sänka gränsvärdena för bly i leksaker. EU:s medlemsländer har fram till den 28 oktober 2018 på sig att införa ändringarna i nationell lagstiftning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141