23948sdkhjf

Läsktillverkare redo minska socker

Svenska läskproducenter är redo att minska sockermängden med tio procent till 2020. Det framgår av Sveriges Bryggeriers reaktion på en rapport som överlämnades till regeringen i dag.

I rapporten från Livsmedelsverket och Folhälsomyndigheten betonas att det behövs livsstilsförändringar för att kunna få en bättre och mer jämställd folkhälsa. Därför vill myndigheterna bland annat få ner konsumtionen av salt och socker.

I ett pressmeddelande välkomnar Sveriges Bryggerier rapporten. Samtidigt påpekar man att tillverkarna redan har ett åtagande om att reducera socker i läsk med tio procent till 2020. Beslutet fattades i vintras av den europeiska branschföreningen Unesda.

Minskningen ska bland annat ske med hjälp av nya produkter med lägre sockerhalt, innovationer, mindre förpackningar, stöd och information till kunder för att de ska kunna göra medvetna val, enligt Sveriges Bryggerier.

Organisationen betonar att läskproducenterna är positiva till ytterligare dialog kring hur livsmedelskedjan på ett mer organiserat sätt kan bidra till en bättre och jämlik folkhälsa.

”Vi hoppas att regeringen väger in både komplexiteten och möjligheterna till samverkan med näringen när man formulerar den slutgiltiga strategin”, heter det i pressmeddelandet.

Sveriges Bryggerier representerar även ölbryggerierna, cider- och vattentillverkarna. I styrelsen finns representanter för Carlsberg, Dugges, Spendrups, Åbro, Kopparbergs och Coca-Cola.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094