23948sdkhjf

Natalia Brzezinski: Dags att ta politiskt ansvar

Företagen lever i en bubbla, frikopplad från politik. Men med tanke på hur politiker kan ställa till det är det dags för företagen att stå upp för liberalism.


Natalia Brzezinski, tidigare amerikansk ambassadörshustru i Stockholm, numera vd för techkonferensen Symposium Stockholm, deltog i flera av de många panelerna och mötena på Vizions i Berlin.

När Dagens Handel träffar henne har hon just gått av en scen och försöker peta i sig en lunchsallad medan hon berättar varför det är dags för företagen att ta större ansvar för utvecklingen i världen:

– Många människor skräms av teknisk utveckling och globalisering fruktar att deras jobb ska rationaliseras bort. Därför köper de budskapen från politiker som lovar skydda dem från förändring. Liberaler uppfattas som elitister och de har haft märkvärdigt svårt att skapa en trovärdig berättelse kring framtiden som går hem brett. Ingen förklarar riktigt vad frihandel är bra för, vilken nytta gemene man har av EU och att tekniken faktiskt hjälper alla att leva bättre liv, säger hon.

Natalia Brzezinski menar att teknikföretagen lever i en bubbla. För alla som arbetar med teknikutveckling är välsignelserna så självklara att det inte behöver ordas så mycket – men om inte politiken ska sätta stopp för utvecklingen är det viktigt att berättelsen om nyttan med tekniska framsteg och globalisering når ut. Sådant som att betaltjänster fungerar över hela världen och att det finns handelsplattformar som Alibaba och Tictail gör exempelvis att små företag kan nå kunder över hela världen – och skapa nya jobb. I energisektorn skapas jobb som ersätter kolindustrin.

Men det är inte bara att berätta på ett sakligt sätt.

Det bekymrar henne att politiken har blivit så rå och fylld av överdrifter att balanserade budskap inte tränger fram. Människor med sunda värderingar får inte plats i politiken.Unga människor hittar inga alternativ att rösta på och får sedan leva med Brexit och Trump.

Natalia Brzezinski berättar att polariseringen i USA är så påtaglig – stämningen på gatorna är mycket mer aggressiv än tidigare.

Men det är inte hopplöst. Ledarskapet inom teknikindustrin håller på att vakna politiskt, och på lokal nivå i USA finns det unga politiker som strävar efter att hyfsa det politiska samtalet.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervjun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062