23948sdkhjf

Stockholmscentrumet som är störst på geoenergi

Jakobsberg centrum har konverterat till geoenergi. Så har centrumet kunnat minska sitt behov av fjärrvärme motsvarande uppvärmningen av 400 radhus.

– Geoenergianläggningen i Jakobsberg har varit ett framgångsrikt pilotprojekt. Vi ser nu över möjligheten att installera geoenergi och andra hållbara energilösningar i fler köpcentrum, säger Mattias Bernunger, utvecklingschef på Citycon. 

Jakobsbergs Centrum är det hittills största köpcentrumet i Sverige som har konverterat till geoenergi. 68 energibrunnar har installerats under köpcentrumet som nu till största delen är självförsörjande på förnybar geoenergi. Projektet är ett samarbete mellan centrumägaren Citycon och energipartnern Adven.

– Jakobsbergs centrum är ett unikt projekt i den meningen att en geoenergianläggning som försörjer över 50 000 kvm köpcentrum är ytterst ovanligt.  Att anlägga ett storskaligt borrhålslager med närmare 70 energibrunnar, 300 meter djupa, i inomhusmiljö har varit en utmaning, och jag känner inte till att det har gjorts tidigare någon annanstans, säger Johan Lönneborg, kundansvarig på Adven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094