23948sdkhjf

Nu stoppas farliga leksaken

Hoverboard – en leksak som på senare tid orsakat många brandolyckor – är föremål för Arbetsmiljöverkets senaste satsning.

Hoverboards på laddning har sedan juli 2016 orsakat 48 bränder enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I en särskild satsning för att stoppa farliga produkter har Arbetsmiljöverket genomfört oanmälda butikskontroller för att inspektera om hoverboards ute på marknaden uppfyller de formella kraven gällande hälsa och säkerhet. Om brister upptäckts ställs krav mot tillverkaren, importören eller distributören.

– De krav och frågor som vi ställer borde varje förälder eller tonåring som tänker köpa en hoverboard också ställa till butiken. Vi har nu förbjudit butikskedjorna att sälja produkterna som inte uppfyller kraven, säger Monica Torgrip, enhetschef för teknik på Arbetsmiljöverket.

Förutom att en del produkter har tekniska brister uppfyller de heller inte formella krav som att produkten ska vara CE-märkt, ha en bruksanvisning på svenska och försäkran om att produkten överensstämmer med angivet innehåll.

– Att uppfylla de formella kraven är grundläggande för att säkerställa konsumenternas hälsa och säkerhet, men det är också viktigt ur konkurrenssynpunkt. Det ska inte gå att få konkurrensfördelar genom att tumma på reglerna och därmed utsätta konsumenter för farliga produkter, säger Monica Torgrip.

Hoverboards används oftast som ett fordon för förflyttning av en person eller ett lekredskap på fritiden och är en konsumentprodukt, de säljs via såväl fysiska butiker, e-handel, samt direktimport via internet. Eftersom hoverboards enligt EU:s maskindirektiv klassas som maskiner ansvarar Arbetsmiljöverket för tillsynen av dem.


 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078