23948sdkhjf

Västervik blev Årets Stadskärna 2017

Konkurrensen var stark, men Västervik tog hem priset vid galan som ägde rum i fjolårets vinnarstad Varberg.

Övriga nominerade var Kalmar och Tibro. Utnämningen ägde rum på onsdagskvällen.Prisutdelningen skedde vid Svenska Stadskärnors Årskonferens och bankett, som samlat närmare 450 tjänstemän, politiker, stadsutvecklare, centrum- och cityutvecklare samt representanter från 65 kommuner, Fastighetsägarna, Svensk Handel, Visita, Trafikverket Boverket och SKL med flera från hela Sverige och utlandet.

Att Västervik fått priset är resultatet av ett träget arbete. För något decennium sedan  sedan var Västerviks stadskärna omvittnat tråkig.Svenska stadskärnor beskriver siituationen som att Västervik hade vikande handel och dåligt handelsindex, och att det fanns stora planer för ny externhandel. Och någon samverkan kring stadsutvecklingsfrågor existerade inte.

I dag har man lyckats vända en nedåtgående trend. Receptet stavas samverkan:

"Fastighetsägare, handlare, andra näringsidkare och kommunen började prata med varandra och man bestämde sig för en gemensam satsning. Nu vet alla vad som ska göras idag och i framtiden. Visionen är tydlig och målen satta. Där finns en strukturerad samverkan med långsiktiga satsningar och uthållighet. Detta har under det senaste året genererat stora privata och offentliga investeringar i stadskärnan. Omsättningen i butiker, restauranger, kaféer och hotell har ökat. Man har en levande stadsmiljö både dag- och kvällstid och ett rekordhögt handelsindex", skriver Svenska Stadskärnor.

– Att bli utsedd till Årets Stadskärna är stort och en bekräftelse på det hårda arbete som ligger bakom. Faktum är att alla tre städer är riktiga vinnare för de har bestämt sig för att satsa på sin stad och stadskärna och de vet varför de gör det, berättar Lena Lindström, juryns och Svenska Stadskärnors ordförande.

JURYNS MOTIVERING

Staden är kommunens hjärta som pulserar med en idealisk balans mellan planering och genomförande samt struktur och långsiktighet. Med små steg i taget har man kommit långt utanför stadens och tankens gränser. Outtröttligt har man gnetat på och aldrig gett upp. Gamla beprövade arbetsmetoder har ersatts av nya utmanande arbetsformer i en stark samverkan. Allt för den gemensamma visionen att erbjuda en attraktiv och levande stadsmiljö, dag- och kvällstid, för såväl boende som besökare. Att ständigt sträva efter att utvecklas och ligga i framkant för nya utmaningar och arbetsmetoder är ett signum för Årets Stadskärna 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14