23948sdkhjf

Nytt verktyg mäter stadens handelstemp

Hur är det egentligen, håller externhandeln på att slå ut cityhandeln? Allmän magkänsla är en sak, reda siffror en annan.

Definitionen på vad som är stad och stadskärna har varit flytande. Definitionen av stad har urholkats sedan kommunreformen 1971.
– Kruxet är att det varit subjektiva bedömningar om gränsdragningen , vilket gjort det svårt att få fram jämförbara siffror, säger Tobias Rönnberg på HUI Research som varit med om att ta fram ett helt nytt verktyg, Cityindex, för att mäta stadskärnan.
Verktyget ska främst beskriva utvecklingen inom detaljhandeln, restaurangbranschen och kommersiella servicefunktioner.


Staden är tät
Den nya definitionerna av stad och stadskärna har utarbetats i samarbete med branschorganisationer, fastighetsägare, forskare, detaljister, konsulter och andra branschföreträdare. Definitionerna ska göra det möjligt att få mer rättvisande jämförelser mellan städer.
Man har stannat för att definition tätort som ”…tättbebyggda områden med minst 200 invånare och där avståndet mellan husen är mindre än 200 meter.”
Gränsvärdet för de tätorter som kan definieras som stad har fastställts till 10 000 invånare. Vilket innenär att Sverige har 124 städer. Begreppet stadskärna kännetecknas av kombination av befolkningstäthet och kommersiella verksamheter.
Cityindex kommer inledningsvis att mäta 16 städer. I september kommer resultatet att redovisas, men redan under Almedalsveckan kommer Mikael Cronholm att presentera några preliminära resultat.Kom till Dagens Handel i Almedalsveckan och lyssna på Mikael Cronholm, HUI Research, som tillsammans med bland annat Roland Bäckrud från Vasakronan och Maria Ahlestål, Apotekets etableringschef talar stadskärnans framtid i e-handelsera.
Dagens Handel finns i Almedalspaviljongen strategiskt belägen vid Visby Kongress, tisdagen den 4 juli.
Läs mer på http://almedalspaviljongen-mentor.se

Källa: HUI Research,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078