23948sdkhjf

HM backar men Inditex går som tåget...

På torsdagen offentliggjordes H&M:s försäljningssiffror för maj. En besvikelse för analytikerna som inte kan låta bli att jämföra med duktiga Inditex.

Nyhetsbyrån Direkt skriver att Hennes & Mauritz försäljning steg med 4 procent i maj, jämfört med samma månad året innan då försäljningstillväxten var 9 procent.

Nyhetsbyrån Direkt har satt rubriken "H&M åkte just på ännu en kalldusch - och straffas direkt"

Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 6,1 procent.

Under hela det andra kvartalet, mars-maj, uppgick försäljningen exklusive moms till 51.383 miljoner kronor (46.874). Analytiker hade räknat med 51.867 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Straffet för den uteblivna framgången kom snabbt - för första gången på fem år handlades aktien under 200 kronor.

H&M skriver i ett pressmeddelande att majförsäljningen påverkats av "tuffa marknadsförutsättningar" i flera länder och att den senare delen av maj gick betydligt bättre. Var det månne vädret som spökade?

Samtidigt som H&M kämpar i motvind går konkurrerande Inditex fortfarande alldeles lysande.

Den spanska kedjan offentliggjorde sina majsiffor i går, och den bilden är betydligt ljusare:

Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, redovisar ett resultat efter skatt på 654 miljoner euro för de första tre månaderna (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2017/2018.

Marknaden hade väntat ett resultat efter skatt på 655 miljoner euro, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, hamnade som väntat på 1,1 miljarder euro. Även bruttomarginalen kom in enligt förväntningarna.
Försäljningen i kvartalet steg med 14 procent till 5.569 miljarder euro. I konstant valuta var ökningen 12,5 procent. Försäljning under perioden 1 februari till 3 juni steg med 12 procent mätt i konstant valuta.

Vid utgången av april hade Inditex 7.385 butiker.

 

Källa: Nyhetsbyrån Direkt, Dagens Industri

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109