23948sdkhjf

Svenskarna vill handla hållbart

Garderoberna är fulla, svenskarna har en stark vilja att skänka kläder och prylar, men återanvändningen ligger ännu på låg nivå enligt färska siffror från Myrorna.

I ett pressmeddelande presenteras några resultat ur Myrornas senaste undersökning, genomförd av Yougov under maj månad. I undersöknigen som omfattar mer än 1000 personer utforskas svenskarnas inställning till second hand och välgörenhet.

Enligt undersökningen köper den genomsnittlige svensken 50 nya plagg per år, 1,2 miljoner svenskar vill återanvända mer och nästan lika många anger att de också vill skänka mer.

– Idag handlar svensken 12,5 kilo nyproducerade kläder per år, och 0,9 kilo second hand-plagg. Glappet är för stort, men om 1,2 miljoner personer faktiskt valde återanvänt framför nytt lite oftare skulle de siffrorna se helt annorlunda ut! Om konsumenterna köpte 1 kilo mindre nytt och 1 kilo mer second hand kommande året, skulle det innebära att vi sparade 8100 liter rent vatten per person. Om man multiplicerar det med 1,2 miljoner personer så blir verkligen effekten av en ganska liten förändring, väldigt stor, säger Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog.

Hon framhåller också att snittsvenskan slänger 7,5 kilo kläder och prylar i soporna varje år.

På frågan om hur stor andel av kläderna i garderoben som man har använt det senaste året anger 7 av 10 svenskar att de bara använder hälften – eller mindre. Trots att garderoben är full av kläder som inte används, så rensar vi knappt. 7 av 10 sorterar ur sin garderob en gång om året eller mer sällan. Dessutom säger 1 av 5 svenskar att de slänger kläderna de rensat ut.

Nudging behövs

– Den självklara följdfrågan på alla insikter handlar om vad som krävs för att nudga svensken till ett nytt hållbart beteende. Är det innovationer, psykologisk kunskap, tydliga budskap eller skarpa incitament som behövs? När vi presenterar hela undersökningen vid vårt seminarium under Almedalsveckan diskuterar vi just den frågan tillsammans med branschens skarpaste hjärnor. Framtiden hänger på att vi lyckas ställa om till ett cirkulärt samhälle, säger Emma Enebog.

Undersökningen presenteras i sin helhet under Almedalsveckan på Myrornas seminarium: ”1,2 miljoner svenskar vill återanvända mer! Vilka innovativa grepp behövs för att knuffa svensken till ett nytt hållbart beteende?” Diskuterar detta gör Myrorna, Beteendelabbet, Lindex och forskare från Mistra Center/Handelshögskolan i Stockholm. Fokus ligger på hur innovationer, psykologiska insikter och cirkulära målsättningar kan hjälpa svenskarna på vägen till en mer hållbar konsumtion.


 

Källa: Myrorna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094