23948sdkhjf

Konjunkturinstitutet ser ljuset

Senaste konjunkturbarometern visar på ett positivt stämningsläge i ekonomin. Detaljhandeln sticker ut.

Pressmeddelandet från Konjunkturinstitutet har fått rubriken "Ökad optimism i detaljhandeln" . "Detaljhandeln är den sektor som sticker ut mest med en uppgång i konfidensindikatorn på hela 6,9 enheter i juni," skriver de vidare.

Konjunkturinstitutet menar att ökningen visar på ett starkare läge än normalt, och de kopplar ökningen till förbättrade försäljningsutfall de senaste månaderna och ett minskat missnöje med varulagrens storlek.

Konjunkturinstitutets mätning skiljer sig markant från Svensk Handels senaste konfedensmätning Handelsbarometern. Den senaste som publicerades i slutet av förra veckan visar att  handlarnas framtidstro minskar i juni. Framförallt är det förväntningarna på den framtida försäljningen som sjunker. Sammantaget landar Svensk Handels framtidsindikator på 100,2, vilket är en minskning med 3,1 procent jämfört med maj.

Dessutom har HUI Research sänkt sin tillväxtprognos för 2017, från 3 procent till 2,5.

Även tillverkningsindustrin och byggsektorn går enligt Konjunkturintitutet  bra.

Hushållens syn på sin egen ekonomi är fortsatt positiv, men hushållens förtroende för den svenska ekonomin föll tillbaka igen efter förra månadens uppgång.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093