23948sdkhjf

Hallå där, Amelie Silfverstolpe...

...verksamhetsledare för Öppnadörren hos Antonia Ax:son Johnsons stiftelse Axfoundation. Hon är en av talarna på Dagens Handels event i Almedalen.



Varför är det viktigt öka mångfalden på arbetsplatserna?
Det blir bättre om alla hjälps åt. Om alla är lika, blir besluten sämre. Det kan handla om allt från ålder, bakgrund och till att man kommer från olika områden socioekonomiskt.
Vi måste ha rätt kompetens på rätt plats. Det är rimligt att varje arbetsplats bör spegla samhällets sammansättning. Inom Ax:son Johnsons-bolagen är målsättningen att 20 procent av cheferna 2020 ska ha internationellt bakgrund. Så har till exempel Martin & Servera sedan flera år tillbaka ett omfattande mångfaldsprogram.

Hur jobbar ni på Axfoundation med projektet Öppnadörren?
Öppnadörren riktar sig gentemot både yrkeslivet och privatlivet, där vi hjälper etablerade svenskar komma i kontakt med nya svenskar med utländsk bakgrund. Vi underlättar helt enkelt för personer att bredda sitt nätverk. Om man inte själv har ett brett nätverk blir det svårare att rekrytera med mångfald.

Tror du att detaljhandeln har extra goda förutsättningar att bli en föregångare här?
Absolut. Var fjärde person får sitt första jobb i handeln och var femte ungdom som har ett jobb att gå till gör det i handeln. Bland dem som invandrat till Sverige har många i sina hemländer redan vanan att arbeta med just handel.

Många säger sig vilja och många talar om att bredda rekryteringarna, varför går det då så långsamt?
Jag läste just en undersökning, där det stod att 69 procent av medarbetarna vill ha mångfald på arbetsplatsen. Men bara en fjärdedel upplever att det är så.Förändringsviljan måste finnas på alla nivåer, även från valberedningarna och styrelsen.

Kom till Dagens Handel i Almedalsveckan och lyssna på Amelie Silfverstolpe och andra intressanta talare som diskuterar kring handelns möjligheter att sätta fler i arbete med mångfald i sikte.

Dagens Handel finns i Almedalspaviljongen strategiskt belägen vid Visby Kongress, tisdagen den 4 juli.
Läs mer på almedalspaviljongen-mentor.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062