23948sdkhjf

Seg sommar i modehandeln

Konsumenterna prioriterar resor och krog. 2017 ser inte ut att bli något lysande år i modehandeln. Efter en trög vinter blev våren en besvikelse - och nu adderas en seg sommar till statistiken.

 

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 1,7 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning uppvisade en minskning med 1,9 procent. 

Hittills i år, januari-juli, har försäljningen av kläder minskat med 2,0 procent. Under samma period har skoförsäljningen minskat med 2,7 procent.  

Juli 2017  

Ackumulerat 2017  

Butiker  

Kläder  

-1,7%

-2,0%

Skor  

-1,9%

-2,7%

 Svensk Handel Stils branschordförande Mikael Sandström ser ingen ljusning:

– Den svaga utvecklingen för modehandeln fortsätter. Vädret har i juli varit väldigt skiftande med regn i söder, bevattningsförbud i öster och relativt soligt i norr. Om detta haft någon betydelse skulle det i så fall varit gynnsamt för modehandeln där varannandagsväder brukar sägas vara det bästa säljvädret, vilket tyvärr inte syns i siffrorna, säger han i ett pressmeddelande.

Han framhåller att  försäljningsnedgång fortsätter och att den nu ligger ackumulerat på -2,0 procent för kläder och -2,7 procent för skor. Sedan årets början har bara mars haft en smärre ökning.

 Mikael Sandström anser att orsaken till modehandelns tapp är att svenskarna i dag prioriterar annat än att köpa nya kläder. Bygghandeln går bra, liksom restarangnäring och resor. Trenden mot ökad återvinning och diskussionen om modeindustrins miljöpåverkan tror han bara har marginell betydelse.

Dessutom tar modehandeln på nätet stora marknadsandelar.

-   Jag kan tyvärr inte heller se att någon trendförändring mot väsentligt ökande modeförsäljning i fysiska butiker är i sikte. Tvärtom. Om nu modehandeln har en så svag utveckling när människor har gott om pengar som i dag - hur ska det då bli när konjunkturen vänder neråt?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125