23948sdkhjf

Trögt för Lindex

Modekedjans omsättning minskade under andra kvartalet. Nu väntar kostnadsbesparingar under 2017 och stängningar av butiker.

April till juni 2017 minskade Lindex omsättning i euro med 7,7 procent och uppgick till 162,1 miljoner euro (175,6).

I jämförbara butiker minskade försäljningen med 5,1 procent och minskningen gäller enligt ägaren Stockmann de nordiska länderna. Försäljningen ökade på alla övriga marknader samt i webbutiken.

Bruttomarginalen för kvartalet uppgick till 60,6 procent (65,8) och i rapporten skriver Stockmann att bruttomarginalen minskade främst på grund av högre rabatter. Rörelsekostnaderna minskade med 1,9 miljoner euro tack vare valutakurser. Nu väntar åtgärder för att uppnå kostnadsbesparingar under resterande delen av året. Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 12,6 miljoner euro (28,1). Under kvartalet stängde modekedjan två butiker och öppnade fyra.

Under årets första halvår minskade omsättningen för modekedjan med 6,7 procent och uppgick till 285,3 miljoner euro (305,8) vilket var en minskning på 6,4 procent exklusive butikerna i Ryssland.

Enligt jämförbara valutakurser minskade omsättningen i jämförbara butiker med 3,6 procent under perioden januari till juni. Bruttomarginalen för perioden var 59,1 procent (63,1).

Klädkedjan ska under innevarande år inleda verksamhet på två nya franchisemarknader, Qatar och Tunisien. I rapporten skriver Stockmann att koncernen nu fokuserar på att utveckla och expandera modekedjan och fler än  15 nya butiker väntar i år. Lindex planerar dock att stänga vissa butiker som inte går bra.

”Lindex omsättning och därav rörelseresultat påverkades ogynnsamt av den försvagade marknaden i Sverige och intensiv kampanjföring. Utanför Norden fortsatte Lindex att öka sin omsättning, men detta var inte tillräckligt för att bibehålla den högsta rörelsevinsten någonsin som Lindex uppnådde för ett år sedan. Åtgärder kommer att vidtas för att förbättra försäljningen och lönsamheten”, skriver Stockmanns vd Laura Veijalainen i en kommentar till rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078