23948sdkhjf

Bäst-före-datum kan komma att bestämmas i realtid

Ny teknik kan möjliggöra för kraftigt förlängd hållbarhet på livsmedel.

I projektet Dynahmat har emballage inom livsmedelsindustrin försett med temperatursensorer innan distribution till lager och butik. På så vis kan temperaturen kontrolleras under hela livsmedelskedjan, det skriver ATL.

Eftersom dagens bäst-före-datum utgår från stora marginaler för att kunna säkra kvalitet och säkerhet är det idag mycket mat som går till spillo helt i onödan.

– Vi kommer ofta fram till att det är 50-80 dagar kvar i hållbarhet när varan är framme i butik. Tittar man på förpackningen kanske det står 15 dagar. Så det finns möjlighet att behålla varan i butik, sälja och äta den senare och minska matsvinnet, säger delprojektledare Olle Hydbom till ATL.

Tekniken baseras bland annat på trådlösa termometrar som skickar data till en databas som genom beräkningsmodeller bestämmer bäst-före-datum.

Men även om tekniken visar sig användbar kommer det att krävas ändring i lagstiftningen innan systemet kan användas i hela kedjan, i nuvarande form är det bara producenter som får datummärka livsmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109