23948sdkhjf

Ljust konjunkturläge

Barometerindikatorn föll från 112,3 i juli till 110,7 i augusti. Tillverkningsindustri och detaljhandel dämpar något, men läget är historiskt sett ljust.

Värdet överstiger fortsatt 110, vilket indikerar ett betydligt ljusare stämningsläge än normalt i svensk ekonomi. Den främsta orsaken till nedgågen i barometerindikatorn är tillverkningsindustrin vars konfidensindikator föll något mellan juli och augusti. Det är trots fallet femte månaden i rad som tillverkningsindustrin ligger högst av de ingående sektorerna i företagsbarometern och bilden är även fortsatt att det är ett ovanligt starkt läge i tillverkningsindustrin. Detaljhandeln bidrar också något till nedgången i barometerindikatorn liksom hushållen vars optimism har dämpats till en historiskt genomsnittlig nivå.

Detaljhandelns konfidensindikator föll 2,5 enheter men ligger fortsatt över det historiska genomsnittet. Nedgången förklaras av ett ökat missnöje med varulagren samt något nedjusterade förväntningar på försäljningsutvecklingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109