23948sdkhjf

H&M och Ikea i hemligt samarbete

De båda jättarna deläger litet bolag med säte i Bjärred, Skåne, som utvecklar en process för miljövänligt tillverkade textilfiber

Bolaget som grundades för tre år sedan av kemisten Lars Stigsson, heter Treetotextile . Det är ett typiskt utvecklingsbolag som arbetar med att utveckla en process för att tillverka textil av träråvara, cellulosa.

Fördelen är att träråvaran är förnyelsebar, och bolaget skriver i sin årsredovisning att efterfrågan på miljövänligt producerade textilfiber, med bas i förnyelsebar råvara från skog, fortsätter att öka. Materialet sägs ha samma egenskaper som bomull.

Målet är att kommersialisera processen.

Di Digital skriver på fredagen att Ikea och H&M i all tysthet har gått in som delägare i bolaget. Tillsammans äger de två tredjedelar av Treetotextile och att detta är nytt. Både H&M och Ikea har finansierat forskning på green tech-området tidigare men Treetotextile är det första bolaget de äger ihop.

Tillsammans har grundaren, H&M och Ikea investerat över 25 miljoner kronor i Treetotextile. Bolaget har hittills inte haft några intäkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065