23948sdkhjf

Nu väntar D-vitaminberikade champinjoner

En av Sveriges största svampodlare sänker koldioxidutsläppen genom att blanda egen kompost. Därtill har odlaren lyckats öka förekomsten av D-vitamin i svampen och har fått produktionstillstånd av EFSA.

 

Anledningen till koldioxiutsläppssänkningen och minskat antal transporter är att Östgötasvamp numera blandar sin egen ekologiska kompost för att producera ekologiska champinjoner istället för som tidigare köpa färdiga ekologiska odlingsbäddar från Tyskland eller Holland. Ingredienserna till odlingbädden köps separat. Företaget har även tagit fram en metod att öka förekomsten av D-vitamin i svampen med 4 mikrogram per 100 gram svamp.

Östgötasvamp har fått ett godkännande att börja producera de D-vitaminberikade champinjonerna från EFSA (Euorpean Food Safety Authority) och väntar nu på Livsmedelsverkets slutadministration som förhoppningsvis kommer inom den närmaste månaden.

Då blir vi först i Europa med att producera ekologiska D-vitaminberikade champinjoner, säger Mahziar Namedaian, grundare en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063