23948sdkhjf

Polisen kan inte ensamma skydda handeln

Ligor som går in och plundrar butiker, hot och våld är vardag för många handlare. Nu efterlyser branschorganisationen Säkerhetsbranschen en klar strategi från regeringen som ska bygga på samverkan mellan polis, säkerhetsbransch och olika myndigheter

.På mässan Säkerhet som gick på Svenska mässan i Göteborg i förra veckan talade Björn Erikssonordförande för Säkerhetsbranschen om de ökade samhällshoten och vad som kan göras för att öka säkerhet och trygghet i samhället.

– Öka samarbetet mellan polis, myndigheter och säkerhetsbranschen,  så polisens resurser effektivt kan kompletteras med befintlig teknik och kompetens, från företag i säkerhetsbranschen. Bristen på poliser kan inte lösas enbart genom uttalanden om fler poliser, när utbildningsplatser idag står tomma. Här kan företag från säkerhetsbranschen komplettera, vilket idag redan sker på flera områden, exempelvis i Stockholms tunnelbana, med teknik för kamerabevakning och ordningsvakter säger han.

Ett påtagligt och mycket utbrett problem är de alltmer oblyga butiksstölderna, som ofta sker framför ögonen på butiksmedarbetare och kunder.

–Detaljhandeln har idag stora problem med plundring, säger Torbjörn Ferndahl, vd för Säkerhetsbranschen. Trots detta väljer många handlare att inte anmäla stölderna, eftersom polisen inte hinner med att lagföra förövarna.

Säkerhetsbranschen skriver i ett pressmeddelande att de vill se en klar strategi från regeringen, hur säkerhetsbranschen effektivt kan bidra i arbetet för ett tryggare och säkrare samhälle.

”Här kan effektiv användning av ordningsvakter och säkerhetskameror på olika platser vara till stor hjälp, men även annan befintlig teknik. Den ändrade hotbilden mot Sverige kräver nya lösningar” skriver de.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078