23948sdkhjf

Arbetskraftsbrist i handeln

Brist på arbetskraft är ett tillväxthinder i handeln.

Swedbanks småföretagarbarometer som kom på fredagen, visar att brist på arbetskraft är det största tillväxthindret för landets småföretag. Detta gäller också för handeln.

Dagenshandel.se har talat med Swedbanks företagarekonom Johan Kreicbergs som berättar att det även inom handel, hotell och restaurang som historiskt sett inte haft så höga krav på formell utbildning nu har svårt att rekrytera.

–Hela 18 procent av företagarna uppger att bristen på arbetskraft är deras största tillväxthinder. Det är inte ett lika stort problem som inom exempelvis bygg-sektorn, där 40 procent ser de som största hinder, men det är ändå anmärkningsvärt.

Att handeln har arbetskraftsbrist tror han beror på att kraven på de anställda inom handeln har ökat.

– Butikerna har en så slimmad personalstyrka i dag, att de som jobbar där behöver vara mångkunniga. Den tekniska utvecklingen går också snabbt inom handeln, och medarbetarna måste vara beredda att snabbt lära nytt, säger han.

Samtidigt är det svårt för handlare att erbjuda heltider, något som gör att många medarbetare slutar och byter bransch.

Annars ser han en påfallande optimism bland företag med 1- 49 anställda. Hela nio av tio småföretagare har ambitionen att växa och optimismen är utbredd över hela landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094