23948sdkhjf

Sug efter arbetskraft i handeln

Det blir en het höst för handelsarbetsgivarna. En ny prognos visar att både detalj- och partihandeln förväntar sig att efterfrågan på arbetskraft ökar

.– Det är glädjande att arbetsgivarna i handeln förväntar sig en fortsatt stor efterfrågan på kompetens efter ett mycket starkt föregående kvartal, men det medför också en risk för att kompetensbristen ökar, säger Lars Forseth, vd för Manpowergroup Sverige som står bakom prognosen.

När bolaget i denna Arbetsmarknadsbarometer tillfrågat ett urval arbetsgivare inom handeln om fjärde kvartalet, visar de sig att de förväntar sig en sysselsättningstrend på plus 11 procent.

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar.

Handeln är inte ensam om att känna arbetskraftssug. Åtta av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern lämnar en positiv sysselsättningsprognos, där handelns prognos är den tredje starkaste. Energisektorn toppar, med 18 procent, följt av finans- fastighets- och uppdragssektorn.

Snittet över alla branscher är att åtta procent av de svenska arbetsgivarna förväntar sig en ökad sysselsättning, fem procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (86 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då sammantaget plus 3 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094