23948sdkhjf

Synlig polis minskar oron

Enligt Brottförebyggande rådet, Brå, oroar sig allt fler svenskar för att bli utsatta för överfall eller misshandel. I en undersökning listas de motåtgärder som svenskarna tror på.


Patrullerande poliser, ordningsvakter, bättre belysning och ökad kameraövervakning är de åtgärder som 1000 tillfrågade svenskar uppger sig tro på.

Synlig polis
Undersökningen som säkerhetsföretaget Nokas genomfört visar att att åtta av tio svenskar tror att fler patrullerande poliser i närområdet skulle medföra att fler människor skulle känna sig trygga när de är ute. I åldersgruppen 61-64 år är det nästan lika många (79 procent) som menar att ökade möjligheter att kameraövervaka platser där många människor rör sig på kvällstid skulle hjälpa. Totalt tror 65 procent på ökad kameraövervakning.

Unga positiva till ordningsvakter
Den yngsta åldersgruppen (18-29 år) är mest positiv till fler ordningsvakter – 40 procent tror att fler ordningsvakter skulle öka tryggheten, jämfört med 32 procent bland svenskarna totalt. 65 procent skulle vilja se fler ordningsvakter/väktare i köpcentrum, 44 procent i bostadsområden och 57 procent i kollektivtrafiken.
.Den yngsta åldersgruppen (18-29 år) är den som är mest positiv till fler ordningsvakter – 40 procent tror att fler ordningsvakter skulle öka tryggheten, jämfört med 32 procent bland svenskarna totalt. 65 procent skulle vilja se fler ordningsvakter/väktare i köpcentrum, 44 procent i bostadsområden och 57 procent i kollektivtrafiken.
David Larsson, vd för Nokas. framhåller att det viktigaste är att kamerorna kombineras med mänsklig närvaro.
Att det är bland de unga som flest är positiva till fler ordningsvakter visar på en trend i samhället där man ser det som mer naturligt att säkerhetsföretagens medarbetare kompletterar polisens arbete, säger han, och tillägger att Polisen måste ha det övergripande ansvaret om ordningsvakter verkligen ska kunna bidra till ett tryggare samhälle.
På frågan om vilka av polisens uppgifter som skulle kunna göras lika bra av ordningsvakter svarar svenskarna:
 
Övervaka den allmänna ordningen och säkerheten                                                    69 procent
Hindra störningar av allmän ordning och säkerhet samt ingripa                              61 procent
Ge allmänheten skydd, upplysningar och annan hjälp                                               60 procent
Förebygga brott och andra störningar av allmän ordning och säkerhet                50 procent
 
Undersökningen visar vidare att 72 procent tror att fler patrullerande poliser i området skulle kunna vända den negativa våldstrenden. 61 procent tror på ökad satsning på brottsutredning och 57 procent på hårdare vapenkontroller.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093