23948sdkhjf

DHI: 0-tillväxt i sällanköpsbutiker

Detaljhandelsindex för augusti visar att detaljhandelsförsäljningen under månaden uppgick till 66 miljarder kronor. Försäljningsvolymen ökade med 2,8 procent i augusti 2017 jämfört med motsvarande månad 2016.

Dagligvaruhandeln ökade med 1,3 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,8 procent.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 3,2 procent mellan augusti 2016 och augusti 2017. Dagligvaruhandeln ökade med 3,8 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,7 procent.

Detaljhandelns säsongrensade försäljningsvolym minskade med 0,1 procent mellan juli 2017 och augusti 2017. Under den senaste tremånadersperioden (juni-augusti) ökade den säsongrensade försäljningsvolymen med 1,0 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (mars-maj).

Milstolpe

Försäljningen i sällanköpshanden uppgick under augusti till 37 miljarder kronor. HUI research framhåller i sin kommentar att hela tillväxten på 2,7 procent kan hänföras till e-handel. Butiksförsäljningen stod med andra ord still.

” Om detta är ett trendskifte återstå att se men på längre sikt pekar utvecklingen mot att butikshandeln får en allt tuffare vardag. I branscher som elektronikhandeln, klädhandeln och sporthandeln är kanalförskjutningen redan påtaglig”, skriver HUI research.

Dagligvaruhandelns preliminära försäljning uppgick till drygt 29 miljarder kronor i augusti, vilket motsvarar en försäljningsökning om 3,8 procent i löpande priser.

HUI research framhåller att den preliminära tillväxttakten är högre än förväntat och att den därför bör tolkas med försiktighet. HUI bedömer det mycket troligt att dagligvaruhandelns tillväxttakt under augusti månad kommer att justeras ned i samband med att det definitiva utfallet publiceras.

Den svenska detaljhandeln har hittills i år uppvisat en något avmattad tillväxttakt, men har fortsatt framåtrörelse tack vare bland annat lågräntemiljö, befolkningstillväxt och en stadig trend med allt fler sysselsatta.

Hushållen försiktiga

i kommentaren till detaljhandelsindex ta man också upp att både makro och mikroindex i Konjunkturinstitutets konfidensindikator trendar nedåt samtidigt. Det innebär att hushållens förväntningar dalat under de senaste månaderna, och att man framhåller också att sparandet ligger rekordhögt.

HUI förväntar sig att tillväxttakten kommer att ligga på en lite lägre nivå resten av året - men att den stora konsumtionsboomen kommer nästa år, eftersom årets budgetproposition innehåller förslag om sänkt skatt för pensionärer och höjt barnbidrag, vilket väntas gynna konsumtionen nästa år. Prognosen för 2018 ligger på en tillväxt på 3 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078