23948sdkhjf

Allt fler ratar utgången mat

Trots ökad kunskap väljer allt fler bort mat som passerat bäst-före.

I en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm framgår de som vet vad det är för skillnad mellan märkningarna bäst före-dag och sista förbrukningsdag har ökat från 38 procent till 51 procent under perioden 2011-2017.

Paradoxalt nog har dock andelen som väljer att inte äta mat som passerat bäst-före-datumet ökat, från 26 procent 2009 till 38 procent 2017.

– Resultatet av undersökningen förbryllar oss och tyvärr känns det rimligt att misstänka att ökad noggrannhet med datumet snarare ökar än minskar matsvinnet. Tvärt emot våra och många andras intentioner, säger Anna Lilja, ansvarig miljö, Konsumentföreningen Stockholm i ett pressmeddelande.

Hur det här påverkar matsvinnet går inte att säga ännu då senaste mätningen utfördes 2014 då svenska hushåll slängde 215 000 ton ätbar mat. Resultaten av nästa mätning kommer i början av 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079