23948sdkhjf

Kontanterna borta senast 2025

Snart blir det olönsamt för handlare i Sverige att ta emot kontanter. Forskarna sätter till och med ett datum när kontanthantering inte längre lönar sig.

Niklas Andersson, KTH och Jonas Hedman, Handelshögskolan i Köpenhamn talade i går på Handelsrådets Forskningsinblick. Deras tes är att Sverige kommer att bli det första landet i världen där kontanter inte längre kommer att vara ett gångbart betalningsmedel – och datumet närmar sig snabbt.

Niklas Andersson framhåller att det inte är handlarna som driver på – nej det är banker och konsumenter som ratar sedlar och mynt.

De kontanter som finns ute i dag är värda drygt en procent av BNP – rekordlågt i världen.

Svenskarna älskar sina kort, i dag görs 71 procent av alla betalningar med kort.

Alltfler butiker och restauranger blir kontantlösa.

Drivkrafter har varit konsumenternas bekvämlighet, bankernas ovilja att arbeta med den tunga och riskfyllda kontanthanteringen och en facklig kamp för att minska risker för rån.

En enkät med 808 svenska handlare visar att hälften tror på en utfasning till 2025, och endast en fjärdedel tror att de kommer att det kommer att dröja till efter 2030.

Forskarna sätter ett tidigare datum efter vilket det inte kommer att löna sig att ta emot kontanter:

  • Den 24 mars 2023, osäkert om det blir på förmiddagen eller eftermiddagen, säger Jonas Hedman.

En faktor som kan fördröja utfasningen är att många handlare underskattar kostnaderna för kontanthantering

–Många anser fortfarande att det är dyrare att ta emot kortbetalning, men underskattar då den tid det tar att räkna upp pengar, skydda och transportera dem, enligt forskarna.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063