23948sdkhjf

Pinsamt avslöjande för H&M

Dansk TV menar sig ha hittat en blotta i H&M:s hållbarhetsfasad.

Det var i helgen som danska TV2 avslöjade att H&M faktiskt bränner osålda kläder. Enligt tv-reportrarna handlar det om tonvis avhelt kuranta kläder, medan H&M själva framhåller att det endast är kläder som inte lever upp till miljösäkerhetskraven som bränns. Det rör sig enligt klädjätten om partier med förhöjda halter av giftiga ämnen. Man påpekar också att det är en ytterst liten andel av kläderna som bränns - I Sverige skulle det röra sig om 0,4 procent.

Danska TV2 har tagit kläder som har varit avsedda för att eldas upp och testat dem vid laboratoriegruppen Eurofin. Labb-testen visade enligt kanalen inga höga halter av giftiga ämnen.

H&M å sin sida framhåller att de gjort fyra av varandra oberoende tester som visat att kläderna hade större innehåll av giftiga kemikalier än gränsvärdet och i partiet av kläder har man funnit byxor som överskridit kedjans gränsvärden. 

Det andra partiet som skulle eldas upp lät TV2 också testa. I det fallet handlade det om förhöjda värden av mögel. Det hittade dock inte det danska mediebolaget. 

Men H&M är inte de enda som hängs ut. Mest kläder ska danska modekoncernen Bestseller ha bränt, drygt 49 ton förra året. Enligt koncernen kommer plaggen bland annat från butikerna och de bränns för att de helt enkelt inte gått att sälja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062