23948sdkhjf

Rånvåg mot elektronikbranschen

Överlagda rån dagtid har blivit elektronikbranschens stora arbetsgivarproblem. Nu samarbetar handlare och leverantörer för att försvåra för rånare.

Det har blivit vanligare att rånen sker mitt på dagen, när det finns personal i butiken. Handlare berättar hur gärningsmän kommer in mitt på blanka förmiddagen och hotar personal med vapen och försöker få dem att öppna värdeskåp.

För att försvåra för rånare har elektronikbranschen tillsammans med operatörer infört en rad åtgärder, som ökad bevakning, färre varor i lager, spårutrustning på varor och tidlås.

– Utifrån vår oerfarenhet behöver vi dela kunskap med varandra och också göra samma åtgärder, så att det inte blir lättare på ett ställe än på annat. Vi måste se till att vi hittar tydliga åtgärder som också ger effekt, säger Niclas Eriksson, som är vd för Elgiganten i en intervju i Dagens Eko.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel framhåller att de överlagda råden blivit ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Han berättar att ligorna är målinriktade – de är främst intresserade av mobiltelefoner och bärbara datorer, eftersom de är lätta att avyttra.

– Det finns en väldigt välutvecklad logistikkedja, där man fort får bort produkterna från de egna länderna och ut i flödet. Och det finns också köpare innan brottet begås, säger Per Geijer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062