23948sdkhjf

Bygg och järnhandeln ökade i september

Visserligen var ökningen bara 0,8 procent, men siffran ska ses i ljuset av mycket starka jämförelsetal.

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 0,8 procent i september.

Byggmaterialhandlarna skriver i sitt pressmeddelande att byggmaterialhandeln fortsätter att utvecklas positivt. Försäljningen ökade i september med 0,8 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser jämfört med samma månad föregående år. Antalet vardagar var en färre i september i år än i september i fjol, vilket försvagar utvecklingen. Hittills i år, det vill säga perioden januari-september, har försäljningen ökat med 4,4 procent avseende jämförbara enheter.


Vi får inte glömma att vi jämför oss med höga tillväxtsiffror både från 2015 och 2016, så försäljningsvolymen räknat i kronor har varit väldigt hög också i september 2017, kommenterar Ulf S. Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna.

Han framhåller att det för organisationens medlemsföretag fortfarande är mer projekt än ROT-arbeten som gäller och att den trenden även syns i Skatteverkets statistik där det vissa månader handlar om halverade avdragsnivåer.

Som lök på laxen ser vi också att antalet konkurser inom byggindustrin ökade med 17 procent i september. En trist utveckling som jag menar beror väldigt mycket på sänkta ROT-avdrag, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094