23948sdkhjf

Tänker långsiktigt på julljusen

Vintertid och julhandel närmar sig, och belysning är ett självklart inslag för både stadskärnor, gallerior och köpcentrum.


Men ska högtidsglädjen grumlas av hög energiförbrukning och miljömässiga fotavtryck?
– Det finns en missuppfattning här, säger Niclas Johansson vd för svenska grenen av österrikiska belysningsföretaget MK-Illumination.
– Praktiskt taget alla använder LED-belysning idag. De drar mindre energi än motsvarande äldre ljuskällor. Men de drar ganska mycket resurser vid tillverkningen. Den använder som därför tänker kortsiktigt, och köper in belysning som bara håller ett år, gör miljön en otjänst.
Niclas Johansson menar att den som köper in belysning för exempelvis industrin har det här i åtanke. Men motsvarande inköpare i till exempel retail och inom kommunerna är inte lika medvetna.
– Det är lätt att tänka ”En sådan här liten lampa och bara inför julen...”
MK-Illuminations affärsidé bygger helt på jul- och vinterbelysning utomhus och inomhus i citykärnor, gallerior och köpcentrum. Mest kända är kanske deras älgar i jätteformat på Nybroplan och Sergels Torg i Stockholm.
Att ge kunder och besökare upplevelse är något som bolagets kunder allt oftare pratar om, liksom att bygga varumärke. Städer och gallerior vill dra kunder och han är övertygad om att läcker julbelysning i en stad starkt kan bidra till att locka vinterturister till Stockholm.
– Inte sällan kommer tar också våra kunder upp säkerhetsaspekten in i bilden, inte minst vad gäller belysning i parker.
Niclas Johansson har arbetat med julbelysning sedan 1994 och ser vissa trender.
– Överlag är svenskarna mycket traditionsbundna vad det gäller julen och belysning. På idéstadiet spånar man gärna vad gäller belysning, men sedan landar det mer försiktigt.
Annars blir det vanligare och vanligare att julbelysningen övergår till vinterbelysning. Ljusdekorationerna strippas på de juligaste inslagen, och stommen får sitta kvar och vara med – om än inte ända fram till påska – men under en del av vintern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11