23948sdkhjf

Skoföretaget från Kumla invigde ny fabrik i Bosnien

De hämtade kunskap från flyktingar som kom till orten under Balkankriget.

När Balkankriget pågick i början av 90-talet kom många flyktingar till Kumla. Där började flera jobba i Kavats skofabrik.

När skotillverkningen lades ner några år senare tog företaget tillvara på all den kunskap som flyktingarna hade bidragit med och 2009 startade deras egen tillverkning i Bosnien-Hercegovina. 

Vi är i dag ett mer internationellt skoföretag. Vi gör fortfarande en del skor i Sverige, men förutsättningar saknas för en större satsning. I Bosnien har vi nära till underleverantörer och det finns kunskap kring hantverket på ett annat sätt än vi har i Sverige i dag, säger vd:n Magnus Ericson till Dagens Handel.

Förra veckan flyttade Kavat in i den nya fabriken. Vid invigningsceremonin med över 300 inbjudna gäster fanns bland andra premiärminister Fadil Novalić.

– Vi ville skapa en anläggning i världsklass, berättar Magnus Eriksson. Vi hyrde in oss i en gammal industrifastighet i Bosnien 2009 och har gjort löpande förbättringar, men för att få det så bra som vi ville, så var satsningen på en ny fabrik enda vettiga alternativet. Att äga och driva den ser vi som en konkurrensfördel.

Som arbetsgivare i Bosnien-Hercegovina är Kavat D.O.O. Travnik rankad på sjätte plats i hela landet. De har jobbat med att förbättra arbetsmiljön i deras fabriker.

– Vi vågar påstå att vi matchar en svensk produktionsanläggning. På så sätt bygger vi Kavats varumärke också bakåt i värdekedjan, som vi tror blir viktigt i framtiden med krav om ökad transparens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064