23948sdkhjf

Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att återremittera Stureplanerna.

– Vi skickade tillbaka planerna till ritbordet. De har varit ganska omdiskuterade. Efter ganska långa diskussioner landade vi i att det behövs en omstart, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) när Svenska Dagbladet når honom efter beslutet i torsdags.

Kort om projektet:

  • För två år sedan presenterar fastighetsägaren till Sturegallerian, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA, planer på att riva stora delar av Sturegallerian-kvarteret för att bygga nytt.
  • Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet och garaget på Grev Turegatan är två fastigheter som ska rivas.
  • Ombyggnationen är planerad i två etapper om tre år vardera.

Kampanjen Stoppa Stureplanerna har pågått sedan i maj. Fler än 12 000 personer har skrivit till Stockholms stad för att hindra det som har beskrivit som Sveriges mest kritiserade byggprojekt någonsin.

– Vi som är engagerade i stadsbyggnadsfrågor måste vara fortsatt vaksamma och göra vårt bästa för att bevaka att beslut om rivningar och nybyggnation i Stockholm inte fattas i slutna rum utan insyn från medborgarna. 
Jag hoppas att man nu har en mer transparent process om man nu vill föra fram en ny detaljplan så att man involverar både näringsidkare och medborgare i större utsträckning, säger PG Nilsson som har frontat kampanjen i ett uttalande.

Han är grundare av restauranggruppen Svenska Brasserier med flera kända krogar runt Stureplan, däribland Sturehof som skulle ha påverkats av planerna. 

Om projektet ska återupptas igen krävs det en grundlig omarbetning av planerna, betonar Roger Mogert. Något som Charlotta Rosén, chef för projektet Sturekvarteret, är besviken över: 

– Vi har utvecklat det här förslaget tillsammans med staden, enligt stadens instruktioner. Men nu när det är valår så vågar man inte gå vidare utan gör det till en valfråga. Det vi får göra nu är att försöka förstå vad politikerna vill och om det finns justeringar som kan få ett bredare stöd, säger hon till Dagens Industri.

Hon fortsätter:

– Det enda som motståndarna vill är ju att rädda sina egna kommersiella intressen. Mitt ansvar är att hitta en lösning där projektet når sin fulla potential. Det här är ett av Stockholms viktigaste kvarter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063