23948sdkhjf

Ljummen tillväxt för detaljhandeln

Enligt HUI Research senaste rapport steg försäljningen endast med 2,6 procent i oktober jämfört med samma period i fjol.

Totalt omsatte detaljhandeln cirka 65 miljarder kronor under månaden. Enligt det preliminära utfallet växte daglivaruhandelns försäljning med 3,4 procent i oktober, men detta reviderade sedan SCB med drygt 1 procentenhet.  

"Med stor sannolikhet kommer dagligvaruhandeln att få det fortsatt tufft framöver även om konjunkturen vänder till det sämre. Med facit i hand skulle dagligvaruaktörerna ha investerat lika mycket i bekväma måltidslösningar som i att tävla om lägsta pris", skriver HUI i en kommentar till rapporten. 

Samtidigt nådde tillväxten i sällanköpvaruhandeln 2,2 procent. Möbelhandeln, bygghandeln och optikhandeln fortsätter att locka konsumenter medan det går desto trögare för modehandeln. Omsättningen inom kategorin ”klädhandel” sjönk med 0,1 procent under oktober.

Enligt HUI påvisar den svaga utvecklingen att ”hushållen konsumerar i andra sektorer”. Det återstår att se om HUI:s försäljningsprognos för innevarande år på en tillväxt om 2,5 procent infaller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.061