23948sdkhjf

Ingvar Kamprad får språkpris: ”Har kämpat med dyslexi hela livet"

Genom sitt Ikea har han tagit nordiska ord och uttryck ut i världen.

På samtliga Ikea-varuhus möts kunderna av skyltar med ”Tack” och ”Hej då” och de skandinaviska möbelnamnen översätts aldrig.

För att ha gjort bland annat ”lingon”, ”tupplur” och ”Ivar” känt över hela världen får möbeljätten nu Nordens språkpris 2017.

Jag är mycket tacksam över att Föreningen Norden tilldelar mig ett så prestigefullt pris. På Ikea lägger vi alltid stor vikt vid att marknadsföra det unika med skandinavisk kultur och våra skandinaviska värderingar. Detta är kärnan i vår strategi och en del av det som göra Ikea till vad det är idag – ett framgångsrikt, globalt möbel-och heminredningsföretag, säger pristagaren och grundaren Ingvar Kamprad i en kommentar.

Han fortsätter:

Eftersom jag har kämpat med dyslexi hela livet förstår jag verkligen hur viktigt språk är, kanske bättre än många andra.

Priset delas ut ikväll på Abbediengen gård i Oslo. Clare Rodgers, chef för Ikea Norge, kommer vara på plats och ta emot priset.

Föreningen Norden är en ideell och partipolitiskt oberoende medlemsorganisation som har som mål att styrka och utveckla det folkliga nordiska samarbetet. Föreningen Norden startades 1919 och har totalt 40 000 medlemmar i alla de nordiska länderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078