23948sdkhjf

Bakhalt i modehandeln

Starka jämförelsetal tyngde modehandeln i november.

Försäljningen av kläder i fysiska butiker, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 3,2 procent i november jämfört med november i fjol medan försäljningen i skobutikerna minskade med 7,6 procent Därmed klådde inte årets försäljning förra årets starka jämförelsetal med uppgång i klädförsäljningen 5,6 procent och i skobutikerna om 21,5 procent.

Förra året låg skyltsöndagen i de flesta städerna under Black Friday-helgen, vilket ytterligare spädde på försäljningen då även normalt söndagsstängda butiker hade öppet. I år låg skyltsöndagen i allmänhet den 3 december, som var första advent. De som får lön den tjugosjunde fick den i år inte till helgen, vilket också påverkade försäljningen under Black Friday, säger Mikael Sandström, branschordförande Svensk Handel Stil i en kommentar.

Hittills i år, januari till november, har försäljningen av kläder i fysiska butiker minskat med 2,3 procent och motsvarande siffra för skohandeln visar en försäljningen i skobutiker med 3,3 procent.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141