23948sdkhjf

Tillställning med stjärnglans

Vegmes presentation av sin egenutvecklade köttersättningsprodukt fick en extra push när Gunhild Stordalen gästade tillställningen.

Entusiasmen flödar när Lasse Schönemyr, Vegmes grundare berättar om familjeföretagets resa, med inga pengar på fickan, en gammal matberedare och ett ventilationsrör omen med ett driv för att få fram en bra smaksättning till det sojabaserade proteinet man utvecklade.

 Det är det kallrökta vattnet och kallrökt svensk ekologisk rapsolja som pressas in i sojaproteinet som ger en köttliknande textur och umamismak, säger han.

Man vill erbjuda konsumenterna ett färskt vegetariskt alternativ till kött.

 Tanken är att man kan använda sina invanda recept och i stället för att handla en bit kött till stroganoff kan det bli ett färskt sojaprotein, tror han.

Färska vegetariska komponenter är en kategori med stark tillväxt, hela 57 procent de senaste sex månaderna enligt Nielsen ScanTrack, TOTAL DVH, värdetrend. Dörför tror Vegme att de ligger rätt i tiden.

Filantropen Gunhild Stordalen är sedan länge vegetarian och grundare av Eat foundation. Hon talade om vikten av lättillgängligheten av ersättningsprodukter för köttätare.

 Jag förespråkar sund växtbaserad mat både ur hälso- och klimatperspektiv. Samtidigt uppskattar jag att njuta av god mat och förespråkar därför vegetariska alternativ där man verkligen arbetat med smak och textur, så att till och med de mest inbitna köttätare blir sugna att testa. Först när sund och hållbar mat blir attraktivt och tillgängligt för alla, då får vi riktiga förändringar i världen, säger Gunhild Stordalen.

 Vi är såklart jätteglada över att den färska vegetariska kategorin befinner sig i denna explosionsfas, det ser vi som ett kvitto på att Vegmes entré på den svenska marknaden ligger helt rätt i tiden, säger Lasse Schönemyr. Lite extra stolta är vi över att Charlotte Kalla nu är ambassadör för produkten. Hon är känd för att vara lite kräsen.

Vegme har valt att hämta sojan från odlingar i Europa för att ha större kontroll på råvaran.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08