23948sdkhjf

Försiktigare optimism

HUI reviderar ned tillväxtprognosen i detaljhandeln trots att köpkraften beskrivs som god.

HUI Research prognos för den totala detaljhandeln för innevarande år revideras ned till 2,0 procent mätt i löpande priser. Även prognosen för 2018 skrivs ned till 2,5 procent på grunda av osäkerhet på marknaden som kan påverka kapitaltunga hembranscherna som bygghandeln, möbelhandeln och heminredningshandeln.

Anledningen till nedskrivningarna är att tillväxten, som under januari till oktober landade på 2,1 procent mätt i löpande priser, blev oväntat låg. Så även om köpkraften beskrivs som god så finns oro i form av tendenser till sjunkande bostadspriser, nytt amorteringskrav och höjda räntor.

För kommande år är HUI Research positiva och menar att grunden för konsumtion ser fortsatt ljus ut och handeln väntas utvecklas positivt även under 2018 men strukturomvandling och framförallt digitalisering förändrar spelplanen.

Det blir intressant att se konsekvenserna för de branscher som kommer in i en fas där all tillväxt sker på nätet. Närmast i tid gäller detta främst mode och sport. Den digitala omställningen pressar vinsterna i dessa branscher och ställer krav på en fortsatt snabb uppdatering av befintliga affärsmodeller för att kunna vara livskraftiga , säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research i en kommentar.

BNP förväntas växa med 2,8 procent under 2017 för att sedan växla ned något och växa med 2,5 procent under 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078