23948sdkhjf

Osäkerhet inför framtiden i handeln

Handlarnas framtidsförväntningar minskade i december. Månadsindex ligger nu cirka 4 procentenheter lägre än under samma månad i fjol. Sällanköpsvaruhandlarna stod för minskningen medan dagligvaruhandlarna var mer optimistiska.

– Handlarna var mer pessimistiska i december än under samma månad i fjol. Detta illustrerar den osäkerhet som råder inom handeln. De senaste månaderna har framförallt oron på bostadsmarknaden tilltagit, vilket riskerar att påverka konsumtionen, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Såväl handlarna tro på framtida försäljning, lönsamhet och anställningsvilja minskade i december. Det gjorde att Svensk Handels Framtidsindikator föll med 1,1 enheter och landade på 96,4 i december månads Handelsbarometer.

Av de olika branscherna var dagligvaruhandeln mer optimistisk, index ökade med 0,4 enheter under månaden till 100,3 till skillnad från sällanköpsvaruhandeln som minskade med 2,8 enheter till 92,6.

– En annan faktor som får allt större påverkan på handeln är digitaliseringen. Den svenska e-handeln bedöms ta en större försäljningsandel än någonsin under 2018, vilket sätter press på många handlares försäljning och lönsamhet, säger Karin Johansson.

Julen är för många handlare årets mest intensiva period. Det är vanligt att låta befintlig personal gå upp i tid för att möta det extra trycket, men nästan var tredje handlare tar även in extrapersonal under jul- och nyårshelgerna. Totalt rör det sig om uppskattningsvis 15 000 personer.

  • Julen är en viktig period för handeln. Det är glädjande att våra medlemmar får möjlighet att anställa extra personal under denna glädjens högtid. Förhoppningsvis skapar det ringar på vattnet för samtliga inblandade, avslutar Karin Johansson. 

Handelsbarometern är Svensk Handels månatligen återkommande indikator över detaljhandelns utveckling. Handelsbarometern tas fram i samarbete med HUI Research och ger en inblick i hur branschens företag tror att omsättning, lönsamhet och sysselsättning kommer att utvecklas de kommande tre månaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079