23948sdkhjf

”Snart finns inga butiker kvar”

En bred manifestation mot våld i Spånga centrum tog på torsdagen plats på torget i Spånga.

En mängd åhörare trotsade regnet och lyssnade när både representanter för handlarna, villaägarföreningen, Facebookgruppens upprop och ett brottsoffer talade mot det upplevda ökade våldet runt centrumet.

– Vi har två krav, sade Jan Westerberg fastighetsägareföreningens ordförande, tillika ägare till restaurangen Baan Thai. I den akuta fasen vill vi ha ordningsvakter i området och framöver kräver vi kameraövervakning vilket jag personligen tror kan bli verklighet då justitie- och inrikesminister
Morgan Johansson menar att polisen kan välja var man vill placera kameror.

I gallerior brukar fastighetsägaren stå för bevakning. Vem ska betala skyddet här?
Butiksägarna anser att de 20 fastighetsägarna inte bidrar med en krona och vi tycker att det dags nu, säger Jan Westerberg.
Om inget gör nu kommer vi bara att ha ett fåtal butiker kvar här, Ica, Coop och Baan Thai som är stora och använder cash guard. Handeln här på torget har minskat under hösten så de små butikerna har inte så stor chans att överleva, säger han.

Sofie Vigren, anställd på Ica sedan 25 år:
Jag värnar om min arbetsplats. Vår kunder har blivit rånade på sina bilar här på parkeringen. Vi har märkt av tappet. Mina vänner väljer att inte åka hit och handla, säger hon.
Staten ska försvara sina medborgare enligt grundlagen, säger Ricardo-Osvaldo Alvarado som jobbat med kommunpolitik i 30 år.

Läs även fler artiklar om protesten här: 

”Nu känns det väldigt otryggt
Svensk handel vill se större polisnärvaro i oroliga områden

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093