23948sdkhjf

Axfood inför papperslösa kvitton

Digitala kvitton ska spara på miljön.

Inom en snar framtid kommer kunder på Hemköp och Willys slippa få kvitto i handen – och istället få dem digitalt.

Efter ett framgångsrikt pilotprojekt under hösten har Axfood nu bestämt sig för att alla butiker ska kunna erbjuda sina bonuskunder möjligheten att få sina kvitton skickade till sig på nätet, en åtgärd som främst är till för att minska nedskräpningen och spara på miljön.

Enligt Svensk Handel skrivs det ut 1,7 miljarder papperskvitton varje år. De flesta slängs direkt i papperskorgen.

– När jag pratat med personalen på Hemköp har de sagt att när det gäller små köp slänger nästan nio av tio bort eller säger nej till kvitto, och när folk storhandlar så är det ungefär hälften som inte vill ha sina kvitton, säger Axfoods presschef, Claes Salomonsson till Fri Köpenskap.

Tanken är att alla butiker ska kunna erbjuda digital kvitton innan sommaren och enligt Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood skulle det kunna innebära stora miljövinster.

– Om kunderna i samtliga våra ca 500 butiker skulle välja digitala kvitton skulle det betyda att vi sparar drygt 255 miljoner papperskvitton om året, säger hon i ett pressmeddelande.

Axfood har ännu inte bestämt sig för om kunderna ska få de digitala kvittona automatiskt eller om de måste trycka på en knapp för att välja det digitala alternativet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094