23948sdkhjf

Uppåt för elektronikbranschen

Surfplattans comeback bidrog till att svenska hemelbranschen sålde för 6 procent mer 2017 än 2016. Men svenska elektronikhandlare pressas av konkurrensnackdelar i form av nationella svenska avgifter, menar Klas Elm, vd för ElektronikBranschen.

Black Friday fick i år rejält genomslag i ett stort antal branscher, och självfallet var det extra tydligt i hemelebranschen som är ”e-handelstung”.

– Black Friday överträffade till och med högt ställda förväntningar. Branschen räknar numera julförsäljningen från slutet av november och framåt, säger Klas Elm och fortsätter:

– Men siffrorna visar på fin försäljning även i december. 

Totalt summerar elektronikbranschen sistlidna året med en försäljningsökning på 6 procent.

Många branscher kan, i likhet med elektronikbranschen, påvisa ökad försäljning. Samtidigt brottas många retailers med minskande marginaler, något som bland annat statistik från HUI Research visar.

Klas Elm väljer att svara i allmänna ordalag:

– Det är många som vill måla ut hemelektronik som en krisbransch, men tvärtom ökar försäljningen och konsumenternas intresse är fortsatt stort.

Han fortsätter:

– Jag varken vill eller kan kommentera medlemmarnas lönsamhet, men jag kan själv läsa att även den verkar förbättras stadigt. 

En av orsakerna till de pressade marginalerna är svenskarnas allt större faiblesse för att e-handla över gränserna, och gärna från Kina.

– Konkurrensen är fortsatt stenhård, inte minst av direktimport från Kina, säger Klas Elm och fortsätter:

– Svenska e-handlare har konkurrensnackdelar i nationella svenska avgifter som kemikalieskatten och kassettskatten. Hur produktsäkerheten och miljömedvetenheten är i dessa direktimporterade produkter kan man också ifrågasätta.

Vilka varugrupper har då drivit försäljningen? Trenden att konsumenterna byter till större tv-skärmar har fortsatt hela året. Spelkonsoler har haft en ökning på 11 procent jämfört med 2016. Surfplattorna har gjort en stark comeback, liksom systemkameran.

Trenden överlag är ner för laptops och upp för övrig pc.

– Det verkar gå i vågor, konstaterar Klas Elm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078