23948sdkhjf

Når inte förväntningarna

2017 var ett utmanande år för danska smyckesbolaget Pandora och försäljningen uppnådde inte förväntningarna.

Det danska smyckesbolaget Pandora hade preliminärt en försäljning på 22,8 miljarder danska kronor under helåret 2017, vilket var lägre än prognosen från i februari om 23-24 miljarder danska kronor. Försäljningen tyngdes i betydande grad av den ogynnsamma växelkursutvecklingen.

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande inför den kapitalmarknadsdag som planeras att hållas på tisdag. Ebitda-marginalen blev preliminärt 37,3 procent, vilket kan jämföras med Pandoras helårsguidning på cirka 38 procent. Pandora förväntar sig att den årliga jämförbara försäljningstillväxten för bolagets egenägda konceptbutiker, inklusive e-handel, kommer att vara låga till medelhöga ensiffriga tal.

- 2017 har varit ett utmanade år för Pandora. Resultaten för 2017 är nära de mål vi själva satte i början av året, men självklart är vi besvikna över att inte uppnå målen. Med det sagt har flera externa faktorer gått emot oss under 2017, däribland ett svårt amerikanskt detaljhandelsklimat och en ogynnsam valutautveckling, kommenterar Pandoras vd Anders Colding Friis.

Capex-utgifterna för 2017 förväntas bli 6 procent av intäkterna, jämfört med tidigare förväntan om cirka 5 procent av intäkterna. I det fjärde kvartalet var den jämförbara försäljningstillväxten för Pandoras egenägda konceptbutiker 15 procent, drivet av en stark utveckling för nätförsäljningen.

Pandora har satt upp nya mål som gäller för perioden fram till år 2022. Bolaget siktar på en försäljningsökning i lokal valuta på 7-10 procent per år under perioden. Samtidigt ska en solid ebitda-marginal kring 35 procent behållas från 2018.

Pandora räknar med att öppna omkring 200 nya konceptbutiker årligen under perioden 2018-2022. Kapitalutgifternas (capex) andel av intäkterna förväntas uppgå till 5 procent under perioden. Den effektiva skattesatsen väntas enligt bolaget bli 21-22 procent.

Vidare meddelar Pandora att finanschef Peter Vekslund har beslutat sig för att lämna bolaget efter fyra år på posten. Anders Boyer blir ny finanschef och tillträder senast den 1 augusti 2018. Fram till så sker förblir Peter Vekslund fullt engagerad i bolaget, heter det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078