23948sdkhjf

Krismöte om kinesisk moms

Postnord vet inte hur moms ska betalas för kinesiska postordervaror – svenska staten förlorar miljarder i skatteintäkter.

Postnord bryter mot tullregler när det gäller leverans av postordervaror från Kina, som det mycket sällan begärs ut moms för. Tullverket har i sin tur låtit detta fortgå. Det avslöjar SvD Näringsliv.

Enligt SvD handlar det om drygt en miljard kronor årligen som aldrig når staten.

Anledningen till att Tullverket inte har ingripit är enligt tillsynsmyndigheten själv att handeln med Kina har ökat så pass snabbt att det är omöjligt att rent praktiskt hantera momskontrollen. Därför har man valt att se mellan fingrarna på att Postnord inte begärt in moms för de flesta av dessa varor. I en kommentar till detta skriver Torbjörn Isacsson, skribent för SvD, att det är osannolikt att privata aktörer skulle komma undan kravet att begära in moms lika lätt som Postnord, som ägs av den svenska och danska staten.

Avslöjandet resulterade i ett krismöte som hölls mellan Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson och Håkan Ericsson, koncernchef Postnord. Där kom det fram att Postnord missuppfattat vilka varor som ska momsbeskattas från tredje land. De trodde att moms inte behövde begäras in för varor som kostade mindre än 22 euro, motsvarande 200 kronor. I själva verket ska moms på postorderförsändelser betalas in från första kronan, meddelar Tullverket.

Ett nytt möte mellan Tullverket och Postnord ska genomföras inom kort för att reda ut hur frågan ska lösas.

E-handeln från Kina konkurrerar starkt med svensk handel och förväntas fortsätta växa i många år till.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078