23948sdkhjf

Slutförhandlar frihandelsavtal

Den 30 januari inleds slutförhandlingarna om det som kan bli EU:s största frihandelsavtal.

EU går in i slutförhandlingar om ett omfattande frihandelsavtal med Mercosurländerna, alltså Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Den 30 januari kommer ett ministermöte att hållas i Bryssel för att nå avgörande framsteg. Det sade EU-kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario vid en pressbriefing på onsdagen.

- Mötet innebär att vi är inne på sista sträckan av förhandlingarna, sade han.

EU kommer bland annat att representeras av handelskommissionär Cecilia Malmström och jordbrukskommissionär Phil Hogan. Efter ministermötet väntas förhandlingarna återgå till en förhandlingsrunda på tjänstemannanivå någon vecka senare.

Förhandlingar om frihandelsavtal brukar avslutas med slutförhandlingar på ministernivå då ministrarna enas om de slutliga kompromisserna. Målet är att nå en uppgörelse till i mars, då Brasilien går in i valkampanj.

Kommissionen förhandlar alla EU:s frihandelsavtal å medlemsländernas vägnar. EU-länderna och Europaparlamentet måste sedan godkänna alla avtal.

Kvarvarande frågor att lösa rör EU:s tillträde till Mercosur-ländernas marknader för bilar, bildelar och mejerivaror (främst ost), tillgång till offentlig upphandling, ursprungsregler, sjöfart samt varumärkesskydd för regionala europeiska livsmedel (som parmesanost) - kallat geografiska indikatorer.

Mercosurländernas återstående krav gäller främst känsliga områden som export till EU av nötkött, socker och etanol.

Frankrike och Irland leder motståndet inom EU mot att släppa in alltför stor import från Mercosur på jordbruksområdet. Samtidigt har Frankrike stora intressen av ökad export av industrivaror till Mercosur.

Frihandelsavtalet skulle bli EU:s överlägset största, fyra gånger större än avtalet med Japan och åtta gånger större än det med Kanada.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078