23948sdkhjf

Butiksrånen blir färre

Antalet butiksrån minskar och fokus förskjuts allt mer från kontant- till varurån.

Det har blivit lite säkrare att jobba i butik. Det visar statistik från förra året som presenteras av Brottsförebyggande rådet, Brå. Där framkommer det att butiksrånen minskade med 13 procent år 2017. Motsvarande siffra för rån med skjutvapen var 8 procent.

Slutna konstantsystem och färre kontanter i omlopp har lett till ett minskat antal kontantrån. Istället har fokus flyttats till varurån.

- Utfasningen av kontanter i handeln ser vi som något positivt, det bidrar till att minska kontantrånen. Men risken att anställda utsätts för rån är fortfarande överhängande, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Åtgärder som arbetsgivare kan genomföra för att ytterligare minska risken för rån är att installera larm och övervakningskameror samt att se till att ingen arbetar ensam i butiken. Även utbildning av personalen är viktig, för att se till att de vet hur de ska hantera hotfulla eller våldsamma situationer.

- Anställda ska inte konfrontera personer som de misstänker för stöld eller snatteri. Den typen av insatser ska göras av väktare, eller utbildad personal med skyddsutrustning, säger Krister Colde.

Handels hoppas på en lagändring som gör att personer som trakasserar, stjäl eller hotar ska kunna beläggas med tillträdesförbud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097