23948sdkhjf

Rätt kläder efter väder med väder-app

Att välja rätt kläder efter väder kan vara svårt för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Nu kan Figuren hjälpa till tack vare en ny app från Myndigheten för delaktighet.

Figuren står i ständig kontakt med SMHI och är alltid klädd efter väderprognosen för de kommande åtta timmarna. 15 olika uppsättningar kläder ska täcka in ett intervall med utetemperaturer på mellan -40 till +40 C. Väntas värmebölja visar den tecknade personen upp sig i kortbyxor, t-tröja och sandaler. Vid vinterkyla är Figuren klädd i mössa, halsduk, täckjacka, täckbyxor, tjocka vantar, varma strumpor och kängor.

– Idén kommer från en ung kvinna som var med i en inspirationsfilm om välfärdsteknik som ligger på vår webb. På hennes önskelista stod bland annat  en app som kunde hjälpa henne att välja lagom varma kläder på morgonen. Något sådant fanns inte förrän nu, säger Monica Rydén på avdelningen kunskap och riktlinjer vid Myndigheten för delaktighet.

Den unga kvinnan på filmen är långtifrån ensam. En stor del av befolkningen har en kognitiv funktionsnedsättning som gör att det är svårt att planera, koncentrera sig, skapa rutiner, lösa problem och tänka abstrakt – förmågor som kommer till användning i valet av kläder för dagen. Bakomliggande orsaker kan vara exempelvis utvecklingsstörning, psykisk ohälsa, hjärnskador och demenssjukdomar.

Appen ”Kläder efter väder” har skapats som en del i myndighetens regeringsuppdrag att ta fram och sprida information till kommuner och andra aktörer om digital teknik. Målet är att tekniken ska ge stöd för ökad trygghet, delaktighet och självbestämmande. 

– Vi gjorde först en prototyp som vi lät ett antal fokusgrupper i en daglig verksamhet testa. Många var väldigt positiva, och sedan dess har vi gjort en rad förbättringar. Jag tror absolut att den här appen kan bidra till ett mer självständigt liv för många personer, säger Monica Rydén.

I appen, som kan laddas ner gratis, kan användaren kan lägga till bilder på sig själv i olika kläder efter väderlek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078