23948sdkhjf

Uppåt för byggmaterialhandeln

Försäljningen ökade nära fem procent år 2017.

Försäljningen av byggmaterial mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 4,8 procent förra året. Det visar siffror från bygg- och järnindex som ges ut av branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

–Byggmaterialhandeln har lyckats bra med att kompensera sig för nedgången gällande ROT-arbeten. Förklaringen ligger i byggboomen av bostäder, vilket gynnar branschen då majoriteten av försäljningen är riktad till byggare, stora som små, säger Andreas Svensson, senior analytiker på HUI Research.

Det första kvartalet bjöd på starkast försäljning, följt av det fjärde kvartalet, som landade på 6,3 procent. Försäljningsökningen i december var dock mer blygsam än i oktober och november (7,3 respektive 9,4 procent) och landade på 0,8 procent.

Månaden hade två vardagar färre än december året innan, vilket påverkade resultatet. Helårets tillväxt på 4,8 procent är ungefär lika hög som året innan, då försäljningen ökade med 4,4 procent.

– Under 2018 tror vi inte på samma ökningstakt. Det som sannolikt kommer att begränsa försäljningen är den turbulens vi ser just nu på bostadsmarknaden, de förstärkta amorteringskraven och prognoser om kommande räntehöjningar. Hushållens ekonomi är dock stark och viljan att investera i bostäder och fritidshus är av tradition stark hos svenskarna, så vi är trots allt försiktigt optimistiska även inför 2018, säger Andreas Svensson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078