23948sdkhjf

Svårt hitta rätt kompetens

Fler kommer att behöva anställas inom handeln framöver men samtidigt är det svårt att rekrytera personal.

Fackförbundet Handels har publicerat rapporten ”läget i handeln” för fjärde kvartalet 2017, baserad på Konjunkturinstitutets statistik från år 2016.

Den visar att hela handelsbranschen förutom modebranschen förväntar sig att mer personal behöver anställas framöver. I detaljhandeln säger de flesta att antalet anställda kommer att förbli oförändrat, medan 19 procent ska anställa fler och tolv procent ska dra ner på personalen. I partihandeln ska 28 procent genomföra rekryteringar medan åtta procent planerar att dra ner.

Behovet av nya anställda är således inte enormt men det finns. Samtidigt upplever handlarna att det är svårt att rekrytera rätt kompetens. Enligt Handels tyder detta på svårigheter att hitta personer som lever upp till kraven för en viss tjänst och Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund, menar att utbildning och en bättre kvalitet i arbetsförlagt lärande kan minska problematiken.

– Branschen måste arbeta aktivt för att minska personalomsättningen, som är ovanligt stor inom handeln. Personalförsörjningen är en nyckelfråga för framtiden. Lösningen ligger i fler heltider, fasta anställningar och mer konkurrenskraftiga löner, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08